027 ARTHOUSE

Competition Entry for the New National Contemporary Art Storage of Korea.

2013
Expose the Structural DNA
 
An Art Storage institution is different from a museum.  The experience has to engage and relate to the visitor in a more raw and immediate way.  This project amplifies the power of the existing structure by revealing its bare structural logic.
 
The original factory has a beautiful sense of rationality and authenticity; where the structure of the building is honestly manifested in its elevations.  Our projects main concept is to expose the original structural logic of the building and in the process create a new landmark project that retains the DNA of the original building.
 
By removing the nonstructural walls and exposing the column and grid matrix a shelf system is revealed, that recalls the elegant Korean screen painting of the Josong Dynasty.  The infill walls are replaced with articulated slanted screens which weave through the façade creating a progressive movement.
 
The Façade of the main building is articulated through a series of openings, with three distinct types of movement: Fixed/Slanted-In/Slanted-Out.  Through this movement the façade becomes layered and sense of depth is added to the once static elevation.  The material of the openings is metallic and glazed to produce a contrast with the existing, and further create a clear sign that the original building has been majorly transformed yet its soul is kept intact.




DATE
January 2013

STATUS
Competition Entry

PROGRAMME
Art Warehouse

SITE
Cheongju, South Korea

AREA
22,000 m2

TEAM
Peter W Ferretto, Hyunsu Kim, SeungYoel Choi, Taeho Kim, Heeyoung Pyun, Sangcheol Kang, Lucia Espinoza, Yeochun Yoon
025 BUSAN OPERA II
048 MYEONGDONG PARK
010 WHANKI MUSEUM
047 BACKGROUND CITY
016 BUS STOP
013 SPACE MAGAZINE
008 APARTMENTS
032 POTTERY II
038 PLACE/SEOUL
017 J&P LAW
Back to Top